joi, 1 septembrie 2011

MASA CU ECRAN MULTITACTIL

         Primul ecran multitactil a fost lansat pe piata in 2004 de catre firma Jazzmutant.Este vorva de un controler audio pentru computer aparut sub denumirea LEMUR,pe al carui ecran aparea interfata softului audio cu functii de egalizator, sintetizator, instrument muzical virtual, controlabil cu ajutorul mai multor degete simultan.Cu siguranta a contribuit mult la dezvoltare monitoarelor touch-screen care prin periada aceea erau in faza de prototipuri ce nu puteau fii scoase pe piata.
            Din diversitate acestor gadgeturi m-a impresionat placut o inventie de masa cu ecran multitactil .Se numeste Entertaible si este de fapt un ecran cu diagonala de 32 de inci (81 cm) si grosimea de 10 cm destinata gamerilor.E capabila sa identifice atingerile fiecaruia dintre jucatori si recunoaste formele tuturor obiectelor care sunt asezate pe el.Olandezii au instalat pentru testare cateva exemplare in gradinite si scoli, dar si in baruri sau cluburi. Ecranul nu este insa pentru buzunarul oricui. Costa vreo 10.000 USD.
Cel mai spectaculos exemplu de ecran multitactil ramane insa Microsoft Surface. Imagineaza-si ca asezi fotocamera pe masa din living si ca pozele in format digital se revarsa pe toata suprafata acesteia, ca sa le poti vedea mai bine. Apoi le maresti tragand cu doua degete de colturile lor, exact ca pe ecranul mobilului iPhone. Le impingi pur si simplu spre mobil tot cu degetul, ca sa le pastrezi in memorie. Surface arata ca o masuta pentru cafea, dar geamul luminat montat deasupra este de fapt un ecran multitactil cu diagonala de 30 de inci (76,2 cm), in spatele caruia se ascund un computer, un videoproiector si cinci camere video care urmaresc miscarea si pozitia obiectelor de pe masa. Ecranul recunoaste asadar mai multe atingeri simultan, identifica forma si natura gadgeturilor asezate pe suprafata sa (fotocameramobil,PDA etc.) si interactioneaza cu acestea prin unde radio Bluetooth si Wi-Fi. Aplicatiile sunt extrem de variate, de la destinatia de panou interactiv de informatii si colaborare colectiva in cadrul unui proiect, la pura distractie. Masa a fost vanduta deja unor lanturi hoteliere din Statele Unite, dar si operatorului de telefonie T-Mobile, care a instalat cateva exemplare in magazinele sale de desfacere pentru a da clientilor informatii utile. Microsoft a promis ca va pune in vanzare Surface pentru consumatori inca din aceasta primavara. Dispozitivul va costa intre 5.000 si 10.000 USD, in functie de configuratie.