vineri, 9 septembrie 2011

CURS 1-CE ESTE UN COMPUTER?

Un computer este un dispozitiv electronic care manipuleaza informatii sau date.El are abilitatile de a stoca,extrage si procesa datele.Puteti folosi computerul pentru a scrie documente,trimite e-mail-uri ,vizualiza si edita prezentarisau pentru a nviga pe internet.Este folosit in  majoritatea industriilor existente,si usureaza activitatile din aceste domenii.Este totodata si o sursa de distractie si de relaxare (jocuri,filme,socializare...etc).
Computerul personal(PC-ul) pe scurt:
Toate tipurile de computere constau in doua partii importante:
Hardware-ul reprezinta oricare din componentele computerului dumneavoastra care are structura fizica,cum ar fi monitorul,tastatura,mouse-ul...etc.
Software-ul reprezinta un set de instructiuni care ii spune hardware-ului ce sa faca.El ghideaza hardware-ul si si ii spune cum sa realizeze fiecare sarcina.Cateva exemple de software sunt:NAVIGATOARELE WEB,JOCURILE,EDITOARELE DE TEXTE cum ar fi:MICROSOFT WORD.

EXEMPLE:
Placa de baza dintru-un computer personal(PC)
(hardware)












 Microsoft Word (software)








Orice cumparati pentru computerul dumneavoastra se poate clasifica fie ca hardware fie ca software.Odata ce invatati mai multe despre aceste elemente,computerul devine ceva simplu.
Primul computer electronic,the Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC),a fost inventat in 1946(cantarea vreo 30 de tone).


Care sunt diferitele tipuri de computere?
Cand oamenii aud sau vorbesc ceva despre computere,vorbesc defapt de computerele persomale(PC) cum ar fii: desktop-uri sau laptop-uri.Cu toate acestea,computerele le intalnim in diferite forme si marimi si executa diferite functii in viata noastra de zi cu zi.
Computerele Desktop:
Majoritatea oamenilor folosesc computerele la munca,scoala,acasa sau biblioteca.Ele pot fi micute,medi sau mari ca marime si de obicei locul lor este pe birou.Din moment ce ii adaugi un monitor,o tastatura si un mouse,ati obtinut ceea ce se numeste Computer Desktop.
Cele mai multe computere de acest fel sunt usor de actualizat ,de extins sau de adaugat alte componente si parti mai performante.
Un alt beneficiu al computerelor Desktop este costul.Daca comparam un Desktop si un Laptop cu aceleasi caracteristici,vom descoperi ca desktop-urile au pretul mult mai redus.
Laptopurile:
Al doilea tip de computere cu care puteti fii familiari este Laptop-ul.Laptopurile sunt alimentate de la acumulatori sau alimentatoare si sunt mai portabile fata de Descktopuri,permitandu-ne sa le folosim aproape oriunde.
Din moment ce un laptop este mult mai mic decat un desktop,este dificil sa se faca upgrade de componente.Totusi,se poate schimba memoria RAM cu una mai mare sau se poate adauga un hard-drive mai mare.
Uneori laptopul mai este numit si notebook din cauza marimii sale.
SERVER-ele:
Un Server este un computer care "distribuie" informatia catre alte computere din retea.
Multe afaceri au nevoie de un astfel de computer care gestioneaza activitatea intregului sistem in retele de calculatoare,astfel incat angajatii sa depuna si sa preia fisiere.Serverul poate fii un computer desktop normal sau poate fii unul mult mai mare.
Serverele joaca un rol important in munca de pe internet(depoziteaza paginile WEB).Atunci cand folositi browserul pentru a deschide un link,serverul WEB este cel care va furnizeaza pagina solicitata.
Alte tipuri de computere
Astazi, exista diferite tipuri de computere pe care le puteti cumpara,multe dintre ele fiind mai portabile decat laptopurile:
Tabletele:Acestea folosesc un ecran touch-sesitive pentru scriere si navigare.Din moment ce nu au nevoie de tastatura si mouse,acestea devin mai portabile decat laptopurile.
I-PAD-ul este unul din aceste exemple.


Telefoanele mobile:Multe telefoane mobile pot face o seama de lucruri pe care le fac si computerele.Aceste telefoane se mai numesc si smartphone-uri.
Consolele de jocuri:O consola de jocuri este un tip special de computer, folosit pentru a juca jocuri video.Chear daca nu au caracteristicile unui Desktop PC,multe din noile conosole,cum ar fi Nintendo Wii,pot realiza si sarcini non-gaming cum ar fi navigarea pe internet, etc.
Tv-urile:Majoritatea televizoarelor de acum permit aplicatii(sau apps-uri) cu care poti accesa diferite tipuri de continut online.Spre exemplu,iti poti vizita noile feed-uri de pe Facebook sau poti viziona online filme de pe Netflix.


PC-urile si MAC-urile
Computerele personale se impart in doua "categorii":PC si MAC.Ambele categorii indeplinesc in mare aceleasi functii,diferenta constand in aspectul fizic.



PC:Acest tip de computer a aparut sub denumirea IBM PC introdusa in 1981.Alte companii au inceput apoi sa produca computere similare dar sub denumirea IBM PC Compatible.
Inprezent acesta este cel mai comun tip de computer personal si include in mod tipic sistemul de operare WINDOWS





MAC:Computerul Macintosh introdus in 1984 a fost primul computer vandut la scara larga,cu o interfata grafica.Toate MAC-urile sunt construite de o singura companie:Apple Inc. si aproape toate folosesc sistemul de operare Mac OS X.