marți, 6 septembrie 2011

CURS 1 BIOS-SISTEMUL BIOS(PREZENTARE)


      În acestă postare se explică caracteristicile ,configurarea precum si reactualizarea sistemului BIOS. Toate ecranele de BIOS descrise în această prezentare au valori iniţiale (default), producătorul calculatorului dumneavoastră urmând să fixeze valorile în funcţie de configuraţia calculatorului.BIOS-ul contine programele de pornire si driverele care actioneaza ca interfata cu hardware-ul de baza din sistem (tastatura, hard disc, unitatea de discheta, etc.). În afara de cipul ROM de pe placa de baza, exista cipuri ROM si pe unele placi adaptoare cum ar fi placa video. Pe placa de baza mai exista o memorie numita RAM CMOS.



Aceasta contine parametrii ceasului de timp real (data, ora) precum si parametrii de configurare (pentru hard disc, etc.). Cipul RAM CMOS pastreaza informatia la deconectare, deoarece este alimentat de la o baterie(cea incercuita cu rosu-imaginea 3). Tehnologia CMOS permite un consum foarte mic (1 microA). O parte a programului BIOS, numita BIOS setup, citeste acesti parametri sau permite utilizatorului sa-i modifice. Capacitatea acestei memorii este de 64 octeti. Pe lânga varianta clasica cu baterie separata (de litiu, miniaturala), exista si variante constructive care contin în aceeasi capsula circuitul RAM CMOS cât si bateria.Capacitatea cipului ROM care contine BIOS-ul este în mod uzual de 128 KB, dar poate ajunge la 256 KB, 512 KB sau chiar câtiva MB, si este realizat în tehnologie EEPROM sau flash EEPROM.
Ca exemplu pentru această prezentare avem placa de bază ATC-1000+ care foloseşte Intel Flash ROM pentru a face acest BIOS mai uşor de reactualizat de programe speciale de pe dischetă sau de opţiunea plug & play. 
 Intel este marcă înregistrată a Intel Corporation. MS-DOS este marcă înregistrată a Microsoft Corporation. Toate celelalte mărci sunt înregistrate de companiile respective.În paginile următoare se va explica cum se setează configuraţia sistemului (CMOS) în AWARD BIOS.
Programul de configurare (SETUP) este stocat în memoria Read-Only (ROM) de pe placa de bază. Pentru a iniţializa procedura de configurare, apăsaţi tasta <Del> atunci când sistemul butează. Primul lucru care vă va apare va fi meniul de mai sus.Trebuie sã remarcaţi secţiunea de la subsolul meniului principal care explicã felul în care se poate naviga în acest ecran. O a doua secţiune afişazã ponturi despre categoriile selectate în meniul principal. Vã rugãm sã accesaţi prima opţiune: "STANDARD CMOS BIOS SETUP" pentru a accesa urmãtorul ecran.
                                                                     Standard CMOS Setup
În continuare se va explica cum se seteazã configuraţia sistemului (CMOS) în AWARD BIOS. Programul de configurare (SETUP) este stocat în memoria Read-Only (ROM) de pe placa de bazã.  
  • Ecranul "STANDARD CMOS SETUP" înregistrezã informaţii de bazã despre hardware şi stabileşte ceasul sistemului şi tratarea erorilor. Aceste înregistrãri pot fi pierdute sau corupte dacã bateria de pe placã este consumatã sau slabã.
  • Prezentarea Comenzilor:
  • Date - mm este luna, dd este data, yy este anul.
  • Time - hh este ora, mm este minutul, ss este secunda.
  • Primary master, Primary Slave, Secondary Master, Secondary Slave - Categoriile acestea identificã tipul celor douã canale care au fost instalate în calculator. Sunt 45 de tipuri predefinite şi patru tipuri definite de utilizator sunt pentru Enhaced IDE BIOS. Tipurile de la 1 la 45 sunt predefinite. Tastaţi 'user' pentru a fi tip definit de utilizator. Apãsaţi PgUp/PgDn pentru a selecta un tip de hard disc cãreia îi corespunde un numãr sau introduceţi numãrul şi tastaţi <Enter>. Dacã selectaţi 'Auto' BIOSul va detecta automat unitãţile de HDD şi CD-ROM şi le va afişa la pornirea sistemului. Dacã selectaţi 'user' va trebui sã cunoaşteţi informaţiile listate mai jos. Introduceţi informaţia direct de la tastaturã şi apãsaţi <Enter>. Aceastã informaţie trebuie sã fie de la producãtorul sau vânzãtorul hard discului dumneavoastrã. Dacã controlerul interfaţei hard discului este ESDI, selecţia trebuie sã fie 'Type 1' iar dacã este SCSI, selecţia trebuie sã fie 'None'. Dacã echipamentele nu au fost instalate selectaţi 'None' şi apãsaţi <Enter>.



Typetipul unitãţii
SIZEajustare automatã
CYLSnumãr de cilindri
HEADnumãr de capete
PRECOMPscriere precom
LANDZzonã de aterizare
SECTORnumãr de sectoare
MODEtipul modului
  • Drive A, Drive B - Categoria care identificã tipul de unitate de dischetã A sau B care a fost instalatã în calculator.



NoneNici o unitate de dischetã instalatã
360k, 5,25 in5,25" Tip PC cu capacitate de 360KB
1,2M, 5,25 in5,25" Tip AT cu capacitate de 1,2MB
720K, 3,5 in3,5" dublã densitate cu capacitate de 720KB
1,44M, 3,5 in3,5 dublã densitate cu capacitatea de 1,44MB
2,88M, 3,5 in3,5 dublã densitate cu capacitatea de 2,88MB
  • Video - Categoria selecteazã tipul de adaptor video folosit la monitorul primar al sistemului. Cu toate cã sunt accepate şi monitoare secundare, nu selectaţi acest tip în Setup.
  • Halt on - Categoria determinã dacã se va opri calculatorul la detectarea unei erori în timpul procesului de pornire.



No errorsCând BIOSul detecteazã o eroare care nu este fatalã, sistemul va fi oprit şi veţi fi anunţaţi.
All errorsButarea sistemului va fi opritã la orice eroare detectatã.
All, But KeyboardButarea sistemului nu se va opri în cazul unei erori de tastaturã dar se va opri la orice altã eroare.
All, But DisketteButarea sistemului nu se va opri în cazul unei erori de dischetã dar se va opri la orice altã eroare.
All, But Disk/KeyButarea sistemului nu se va opri în cazul unei erori de tastaturã sau hard disc dar se va opri la orice altã eroare.
  • Memory - Categoria aceasta are doar rolul de afişare, determinat de POSTul (Power On Self Test) al BIOSului.
  1. Base Memory - Valoarea memoriei de bazã este tipic de 512K sau 640K, bazatã pe memoria instalatã pe placa mamã.
  2. Extended Memory - Aratã câtã memorie expandatã este prezentã în timpul testului de pornite (POST). Aceasta este cantitatea de memorie alocatã de peste 1MB în lista de adrese de memorie a Unitãţii Centrale de Procesare (CPU).
  3. Other Memory - Aceasta se referã la memoria situatã în spaţiul de adresã de la 640K la 1024K. BIOSul este cel care foloseşte cel mai des aceastã zonã RAM deoarece aici este locul de acţiune a memoriei RAM. 

    Bios Features Setup

    O a doua secţiune afişază ponturi despre categoriile selectate în meniul principal. Vă rugăm să accesaţi a doua opţiune: "BIOS FEATURES SETUP" pentru a accesa următorul ecran.

    • Ecranul "BIOS FEATURES SETUP" este o listă a opţiunilor de configurare a sistemului. Unele dintre ele sunt în poziţia iniţială (default), cerută de designul plăcii de bază, altele depind de echipamentele sistemului pe care îl aveţi.
    • Prezentarea Comenzilor:
    • Virus Warning - Când această opţiune este activată, biosul va monitoriza sectorul de boot şi partiţiile hard discului pentru orice încercare de modificare. Dacă se încearcă modificarea, biosul va opri rularea sistemului şi următorul mesaj va fi afişat:



    ! WARNING !
    Disk boot sector is to be modified
    Type 'Y' to accept write or 'N' to abort write
    Award Software, Inc.
    • Mai multe programe de diagnostic a discului care încearcă să acceseze sectorul boot pot provoca afişarea mesajului de mai sus. Dacă veţi rula un astfel de program, vă recomandăm ca înainte să dezactivaţi această opţiune:



    Enabled(activat)
    Se activează automat la butarea sistemului cauzând apariţia unui mesaj de atenţionare la orice încercare de acces la sectorul boot sau la sectorul de partiţii.
    Disabled(dezactivat)
    Nici un mesaj de atenţionare nu va fi afişat când se va încerca accesarea sectorului boot sau la vreo partiţie a hard discului.
    • CPU Internal Cache, External Cache - Aceste două categorii măresc viteza de acces la memorie. Oricum, depinde foarte mult de designul CPU(unitatea centrală de procesare)/chipset. Valoarea iniţială este 'enabled'(activată).
    • Quick Power On Self Test - Această categorie măreşte viteza testului pe care îl face calculatorul la pornire. Dacă activaţi această categorie, biosul va scurta sau va sări peste unele verificări în timpul testului.
    • Boot Sequence - Această categorie determină unitatea care va fi accesată prima pentru căutarea sistemului de operare (în cazul sistemului DOS):



    C, ASistemul va căuta mai întâi HDD (unitatea de hard disc) şi apoi FDD (unitatea de dischetă).
    A, CSistemul va căuta mai întâi FDD şi apoi HDD.
    CDROM, C, ASistemul va căuta mai întâi unitatea de CDROM apoi HDD şi FDD.
    C, CDROM, ASistemul va căuta mai întâi HDD apoi CDROM şi FDD.
    • Swap Floppy Drive - Această opţiune vă oferă posibilitatea de a trece pe unitatea de dischetă sau nu.
    • Boot Up Floppy Seek -  În timpul testului de la pornire, biosul va determina dacă unitatea de dischetă instalată este de 40 de piste (360K) sau de 80 de piste (720K, 1,2M, 1,44M)



    EnabledBiosul va căuta la unităţile de dischetă să determine dacă acestea sunt de 40 sau 80 de piste.
    DisabledBiosul nu va căuta tipul unităţii de dischetă după numărul de piste.
    • Boot Up NumLock Status - Această opţiune vă ajută să determinaţi starea blocului numeric de pe tastatură. Ca valoare iniţială (default), sistemul butează cu blocul numeric activat (NumLock On).
    • Boot Up System Speed - Selectează viteza iniţială a sistemului - viteza normală de operare la pornire.
    • Gate A20 Option - Această opţiune vă oferă posibilitatea de a selecta felul în care poarta A20 este gestionată. Poarta A20 este un dispozitiv folosit să se adreseze memoriei de peste 1 MB. Normal este tastatura, Fast este chipsetul.
    • Typematic Rate Setting -   Determină dacă rata typematic va fi folosită. Când este dezactivată, ţinând apăsat continuu un buton de pe tastatură va genera numai un răspuns.
    • Typematic Rate (Chars/Sec) - Când opţiunea Typematic Rate este activată, această secţiune vă oferă posibilitatea de a selecta rata de accelerare a tastelor:



    66 caractere pe secundă
    88 caractere pe secundă
    1010 caractere pe secundă
    1212 caractere pe secundă
    1515 caractere pe secundă
    2020 caractere pe secundă
    2424 caractere pe secundă
    3030 caractere pe secundă
    • Typematic Display (Msec) - Când opţiunea Typematic Rate este activată, această secţiune vă oferă posibilitatea de a selecta intervalul de timp de când s-a luat eliberat fizic tasta şi când începe acceleraţia:



    250250 msec
    500500 msec
    750750 msec
    10001000 msec
    • Security Option - Această categorie vă permite să limitaţi accesul la sistem şi la Setup, sau doar la Setup:



    SystemSistemul nu va buta şi accesul la Setup va fi definit dacă parola corectă nu este introdusă la prompter
    SetupSistemul va buta, dar accesul la Setup va fi definit dacă parola corectă nu este introdusă la prompter
    • Pentru a dezactiva securitatea, selectaţi PASSWORD SETTING din meniul principal şi apoi introduceţi o parolă. Dacă nu scrieţi nimic şi apăsaţi <Enter>, securitatea va fi dezactivată. Odată dezactivată securitatea, sistemul va buta şi veţi putea accesa Setup-ul în mod liber.
    • PCI/VGA Palette Snoop - Determină dacă plăcile MPEG ISA/VESA VGA pot lucra cu PCI/VGA sau nu.



    EnabledCând PCI/VGA lucrează cu plăci MPEG ISA/VESA VGA
    DisabledCând PCI/VGA nu lucrează cu plăci MPEG ISA/VESA VGA
    • OS Select for DRAM > 64MB - Această opţiune vă permite accesarea memoriei de peste 64MB în OS/2.
    • Video Bios Shadow - Determină dacă video BIOS va fi copiat în RAM. Oricum, este opţional după designul chipsetului. Video Shadow va mări viteza video.
    • C8000 - CBFFF Shadow, DC000 - DFFFF Shadow - Aceste categorii determină care opţiuni ROM vor fi copiate în RAM. Un exemplu de opţiune RAM ar fi suportul SCSI de pe placă.
      Chipset Features Setup
      Ecranul "CHIPSET FEATURES SETUP" controleazã setãrile pentru chipsetul de pe placa de bazã.

         Prezentarea Comenzilor:
      • Auto Configuration - Valori pre-definite pentru DRAM, cache... timp, în funcţie de tipul CPU (unitatea centralã de procesare) şi ceasul sistemului. Când aceastã opţiune este activatã, termenii pre-definiţi vor putea fi doar vizualizaţi.
      • DRAM Timing - Viteza DRAM este controlatã de regiştrii de timp DRAM. Timpii programaţi în regiştri sunt dependenţi de designul sistemului.
      • DRAM RAS# Precharge Time - DRAM trebuie sã fie permanent reactualizatã sau îşi va pierde datele. În mod normal, DRAM este reactualizatã complet ca rezultat al unei singure cereri. Aceastã opţiune vã permite sã determinaţi numãrul de ceasuri CPU alocate pentru ca Row Address Strobe sã acumuleze sarcina înainte ca DRAM sã fie reactualizatã. Dacã timpul alocat nu este suficient, reactualizarea poate fi incompletã şi pot exista pierderi de date.
      • Fast RAS# to CAS Delay - Când DRAM este reactualizatã, atât rânândurile cât şi coloanele sunt adresate separat. Aceastã opţiune permite sã determinaţi durata tranziţiei de la RAS la Column Address Strobe (CAS).
      • DRAM Read Burst (EDO/FP), DRAM Write Burst Timing - Seteazã modul de citire sau scriere pentru DRAM. Cererile de scriere şi citire sunt generate de CPU în patru pãrţi separate. Prima parte oferã locaţia din DRAM unde citirea şi scrierea vor avea loc în timp ce celelalte trei pãrţi care rãmân oferã datele concrete. Cu cât numerele de timp sunt mai mici, cu atât mai repede sistemul se va adresa memoriei.
      • ISA Bus Clock - Aceastã opţiune vã permite sã selectaţi tipul ceasului PCI. Alegerile sunt PCI CLK/3; PCI CLK/4.
      • System BIOS Cacheable - Când este activatã, opţiunea acceseazã adresa sistemului ROM BIOS la F0000H-FFFFFH, oferitã de controlerul cache activat.
      • Video Bios Cacheable - Ca şi la schimbarea sistemului BIOS de mai sus, activarea Video BIOS cache va cauza accesul la Video BIOS adresat de la C0000H la C7FFFH pentru a fi cachate, dacã controlerul cache este de asemenea activat.
      • 8-bit I/O Recovery Time - Timpul de recuperare este durata timpului, mãsuratã în ceasuri CPU, pe care sistemul le va întârzia dupã completarea unei cerei I/O. Aceastã opţiune vã permite sã determinaţi timpul de recuperare alocat pentru I/O pe 8 biţi. Opţiunile sunt de la NA, 1 la 8 ceasuri CPU.
      • 16-bit I/O Recovery Time - Aceastã opţiune vã permite sã determinaţi timpul de recuperare alocat pentru I/O pe 16 biţi. Opţiunile sunt de la NA, 1 la 4 ceasri CPU.
      • Memory Hole at 15M-16M - Pentru a îmbunãtãţi performanţa, un anumit spaţiu din memorie poate fi rezervat pentru plãcile ISA. Aceastã memorie trebuie mapatã în memoria sub 16MB.

  • Ecranul "POWER MANAGEMENT SETUP" controleazã punctele 'verzi' ale plãcii de bazã.
  • Prezentarea Comenzilor:
  • Power Management - Aceastã categorie vã permite sã selectaţi tipul (sau gradul) de energie consumatã şi este direct înruditã cu urmãtoarele moduri: DozeStandby;SuspendHDD Power Down.



DisabledFãrã Power Management. Dezactiveazã toate cele patru moduri.
Min. Power SavingMinimum de Power Management. Doze=1h; Standby=1h; Suspend=1h; HDD Power Down=15min.
Max. Power SavingMinimum de Power Management disponibile numai pentru CPU SL. Doze=1min; Standby=1min; Suspend=1min; HDD Power Down=1min.
User DefinedVã permite sã fixaţi fiecare mod individual. Când nu este dezactivat, fiecare dintre durate sunt de la 1min la 1h cu excepţia HDD Power Down care are ca opţiuni de la 1 la 15min şi disable (dezactivare).
  • PM Control by APM - Când este activatã (enabled) aceastã opţiune, un dispozitiv avansat de Power Management va fi activat pentru a asigura modul Max. Power Saving de mai sus şi pentru a opri ceasul intern al CPU. Dacã opţiunea Max. Power Saving nu este activatã, aceasta va fi prezentã la NO.
  • Video Off Method - Determinã felul în care monitorul se înnegreşte.



V/H SYNC + BlankAceastã selecţie va cauza oprirea sistemului pe orizontalã şi pe verticalã la porturile sync. şi sctierea de blancuri (înnegrire) la buferul video
Blank ScreenAceastã opţiune scrie doar blancuri la buferul video
DPMSSemnalul iniţial de afişaj al Power Management
Urmãtoarele 4 moduri sunt funcţii de Power Management care sunt doar definibile de utilizator, deci selectabile numai la opţiunea USER DEFINED din Power Management.
  • Doze Mode - Când este selectatã şi dupã ce se seteazã timpii de inactivitate a sistemului, ceasul CPU va rula la viteze mai mici, în timp ce restul echipamentelor vor opera la vitezã maximã.
  • Standby Mode - Când este activatã şi dupã  ce se seteazã timpii de inactivitate a sistemului, unitatea de disc fix şi de video vor fi oprite în timp ce restul echipamentelor vor opera la vizezã maximã.
  • Suspend Mode - Când este activatã şi dupã  ce se seteazã timpii de inactivitate a sistemului, toate echipamentele cu excepţia CPU vor fi oprite.
  • HDD Power Down - Când este activatã şi dupã  ce se seteazã timpii de inactivitate a sistemului, hard discul va fi oprit în timp ce restul echipamentelor vor rãmâne active.
  • Wake Up Events In Doze & Standby, Power Down & Resume Events, IRQ3 - IRQ5 - Acestea sunt evenimente I/O a cãror producere poate preveni sistemul sã intre într-un mod Power Management sau poate sã-l reporneascã dintr-un astfel de mod. În efect, sistemul rãmâne alert la orice intervenţie la unul din dispozitive care este configurat ca fiind ON, chiar şi atunci când sistemul este într-un mod cu energie scãzutã. Când un dispozitiv I/O doreşte atenţia sistemului de operare, îi semnalizeazã acestuia, generând un IRQ (Interrupt ReQuests). Când sistemul de operare este pregãtit sã rãspundã la cererea respectivã, se auto întrerupe şi presteazã serviciul. Când este setat sã fie oprit, activitatea nici nu va preveni sistemul sã intre într-un mod Power Management şi nici nu-l va reporni.
  • Urmãtorul ecran este PNP/PCI CONFIGURATION.
                                                                                   PNP/PCI Configuration

    1. Ecranul "PNP/PCI Configuration" configureazã sloturile PCI Bus.
    2. Prezentarea Comenzilor:
    3. Resource Controlled by - Biosul Plug & Play Award are capacitatea de a configura automat toate echipamentele compatibile de boot şi Plug & Play. Oricum, aceastã compatibilitate nu înseamnã absolut nimic decât dacã folosiţi un sistem de operare Plug & Play cum este Windows '95. Opţiunile sunt Auto şi Manual.
    4. Reset Configuration Data - Aceastã opţiune vã permite sã determinaţi resetarea datelor de configurare sau nu.
    5. PCI IRQ Actived By - Seteazã metoda prin care busul PCI recunoaşte cã un servici IRQ este cerut de un dispozitiv. Dupã toate circumstanţele, ar trebui sã reţineţi configuraţia iniţialã sau nu, dupã cum vã sfãtuieşte producãtorul sistemului. Opţiunile sunt Level şi Edge.
    6. PCI IDE IRQ Mao To - Vã permite sã vã configuraţi sistemul la tipul de controler de disc IDE în folosinţã. Dacã aveţi echipat sistemul cu un controler PCI, schimbarea acestei opţiuni vã permite sã specificaţi care slot are controlerul şi care IR PCI (A, B, C, D) este asociat cu hard discul conectat. Selectaţi 'PCI Auto' pentru ca sistemul sã determine automat cum este configurat sistemul de disc IDE. Urmãtoarea opţiune din meniul principal este Load Bios Defaults.

Load Bios Defaults

LOAD BIOS DEFAULTS - Când placa de bazã sau sistemul au probleme, puteţi folosi aceastã funcţie. Valorile iniţiale (default) încãrcate vor afecta doar BIOS Features Setup, Chipset Features Setup, Power Management Setup şi PNP/PCI Configuration Setup. Nu se va acţiona în nici un fel asupra Standard CMOS Setup. Pentru a folosi aceastã funcţie, selectaţi-o din meniul principal şi apãsaţi <Enter>. Un mesaj va apãrea pe ecran întrebându-vã dacã doriţi sã încãrcaţi valorile iniţiale de BIOS. Apãsaţi <Yes> şi <Enter> dupã care valorile iniţiale de BIOS vor fi încãrcate.

 LOAD SETUP DEFAULTS - Vã permite sã încãrcaţi setãrile optime care sunt stocare în BIOS ROM. Valorile iniţiale (default) încãrcate vor afecta doar BIOS Features Setup, Chipset Features Setup, Power Management Setup şi PNP/PCI Configuration Setup. Nu se va acţiona în nici un fel asupra Standard CMOS Setup. Pentru a folosi aceastã funcţie, selectaţi-o din meniul principal şi apãsaţi <Enter>. Un mesaj va apãrea pe ecran întrebându-vã dacã doriţi sã încãrcaţi valorile iniţiale de SETUP. Apãsaţi <Yes> şi <Enter> dupã care valorile iniţiale de SETUP vor fi încãrcate.
Urmãtorul ecran BIOS este INTEGRATED PERIPHERALS.

Integrated Peripherals

  • Ecranul "INTEGRATED PERIPHERALS" include informaţii despre elementele I/O, IDE, etc.
  • Prezentarea Comenzilor:
  • IDE HDD Block Mode - permite controlerului de hard disc sã foloseascã modul Fast Block pentru transferul datelor de la sau spre hard discul dumneavoastrã.



EnabledControlerul IDE foloseşte modul block
DisabledControlerul IDE foloseşte modul standard
  • IDE Primary Master/Slave PIO, IDE Secondary Master/Slave PIO - PIO-Programmed Input/Output, permite biosului sã-i comunice controlerului ce doreşte şi apoi sã lase controlerul şi unitatea centralã de procesare sã îndeplineascã sarcina cerutã. Asta mai simplu şi mai rapid. Sistemul dumneavoastrã suportã cinci moduri, 0-4, care diferã primar în timpi. Când este selectatã opţiunea Auto, biosul va selecta modul disponibil cel mai bun.
  • On-Chip Primary PCI-IDE, On Chip Secondary PCI-IDE - Aceastã opţiune vã permite fie sã activaţi sau sã dezactivaţi controlerul primar sau secundar. S-ar putea sã alegeţi sã dezactivaţi controlerul dacã aţi dori sã adãugaţi un controler specializate cu performanţe ridicate.
  • PCI Slot IDE 2nd Channel - Aceastã opţiune vã permite sã desemnaţi un controler IDE de pe placã sã intre într-un slot fizic PCI ca IDE secundar.



EnabledControlerul extern IDE desemnat ca, controler secundar
DisabledNici un controler IDE nu ocupã un slot PC

User Password

  1. User Password - Vã permite sã puneţi o parolã pentru securitate.

  • Intrare/Schimbare de Parolã: Introduceţi parola curentã când vã este cerutã, apoi la prompter tastaţi noua parolã (pânã la opt caractere alfanumerice) şi apãsaţi <Enter>. La urmãtorul prompter, confirmaţi noua parolã tastând-o şi apãsând <Enter> din nou.
  • Dezactivare Parolã: Apãsaţi <Entre> în loc sã scrieţi o parola nouã atunci când vã aparã cãsuţa cu mesajul Enter Password. Vã va apare un mesaj care sã vã confirme faptul cã parola a fost dezactivatã.
  • Dacã aveţi douã parole, Supervisor şi User, veţi putea intra în programul BIOS numai cu parola Supervisor.
ATENTIE: Dacã uitaţi parola, trebuie sã dezactivaţi CMOS-ul prin oprirea calculatorului şi schimbarea jumperului JP1 în poziţia Close dupã care reporniţi sistemul.Urmãtoarea opţiune este IDE HDD AUTO DETECTION.
                                                                    IDE HDD Auto detection
  • IDE HDD AUTO DETECTION - Vã permite sã detectaţi parametrii unitãţilor IDE şi introducerea lor automatã în 'STANDARD   CMOS SETUP'. Dacã parametrii auto-detectaţi afişaţi nu corespund cu cei care ar trebui folosiţi de hard disc, nu-i acceptaţi. Apãsaţi <N> pentru a respinge valorile şi introduceţi-le pe cele corecte manual în ecranul Standard CMOS Setup.
  •  Urmãtoarea opţ

                                                     Save & Exit Setup

 Vã rugãm sã accesaţi penultima opţiune: "SAVE & EXIT SETUP" pentru a salva modificãrile şi a pãrãsi programul.
Aceastã opţiune vã permite sã salvaţi noile valori ale setãrilor în memoria CMOS şi sã continuaţi procesul de butare.
Selectaţi 'Y' dacã doriţi sã salvaţi sau 'N' dacã nu doriţi sã salvaţi şi apãsaţi <ENTER>.iune este Save & Exit Setup.

Exit Without Saving

 Vã rugãm sã accesaţi ultima opţiune: "EXIT WITHOUT SAVING" pentru a pãrãsi programul fãrã sã salvaţi modificãrile.
Aceastã opţiune vã permite sã pãrãsiţi programul BIOS fãrã sã înregistraţi o valoare nouã sau schimbarea uneia vechi.

Proceduri de reactualizare

Dacã sistemul BIOS are nevoie sã fie reactualizat, se poate obţine pe o dischetã de la furnizorul sãu. Discheta de BIOS include trei fişiere:
  1. "awdflash.exe" - Program utilitar de reactualizare a sitemului BIOS;
  2. "awdflash.doc" - Fişier cu informaţii utile;
  3. "(numele fişierului de reactualizare BIOS cu numãrul versiunii).rom".
  Procedurile de reactualizare sunt urmãtoarele:
  1. Se porneşte calculatorul normal în sistemul de operare DOS;
  2. Se introduce discheta specificatã în unitatea A (sau B);
  3. Se schimbã promterul pentru a avea acces pe dischetã - Tastaţi "a:\" sau "b:\" şi apoi "ENTER";
  4. Se ruleazã programul de reactualizarea a sistemului BIOS - Tastaţi "awdflash" şi apoi "ENTER";
  5. Tastaţi "(numele fişierului de reactualizare BIOS cu numãrul versiunii).rom" şi apoi "ENTER";
  6. Tastaţi "N" când apare afişat pe ecran mesajul: "Do you want to save BIOS (Y/N) ?";
  7. Tastaţi "Y" când apare afişat pe ecran mesajul: "Are you sure to program (Y/N) ?";
  8. Urmãriţi atent instrucţiunile afişate pe ecran. NU SCOATEÞI din unitate discheta de reactualizare BIOS şi nu opriţi calculatorul pânã când reactualizarea sistemului BIOS nu s-a efectuat complet;
  9. Ieşiţi din program şi opriţi calculatorul, fixaţi jumperul JP1 în poziţia 'Close' pentru a reseta CMOS-ul. Dupã aproximativ 10 secunde, fixaţi jumperul JP1 în poziţia 'Open', înapoi la poziţia lui normalã;
  10. Porniţi calculatorul şi testaţi sistemul pentru a vedea dacã funcţioneazã corespunzãtor sau nu.
    Detali despre placa ATC 1000+
Placa de bazã ATC-1000+ foloseşte Intel Flash ROM pentru a face acest BIOS mai uşor de reactualizat de programe speciale de pe dischetã sau de opţiunea plug & play a Windows'95.
Setãrile JP1 şi JP2 de pe placã sunt special concepute pentru reactualizarea Sistemului BIOS prin folosirea a Intel Flash ROM.
Când doriţi sã reactualizaţi Flash ROM-ul, trebuie sã fixaţi jumperul JP2 în poziţia '1-2'.
Dupã ce terminaţi reactualizarea la BIOS, trebuie sã fixaţi din nou jumperul JP2 în poziţia '2-3'.
Dacã doriţi sã reactualizaţi şi data CMOS, fixaţi jumperul JP1 din poziţia 'Open' în poziţia 'Close'.
SURSA:FACULTATEA DE ELECTRONICA SI TELECOMUNICATII (ETC) TIMISOARA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.